Varginfomöte 17.11

Hej alla ni som får denna kallelse!

Onsdag kväll inkommande vecka, 17.11.2021, kl. 19.00 är ni varmt välkomna till Jurva. Adressen är Veistokouluntie 2 Jurva. Plats: Sella, Nikkarikeskus.
Se det bifogade programmet tack!

Nu är det aktuellt med stamvårdande jakt på varg inkommande vinter. Detta stöder Jägarförbundet.
Men nu är ju vargen inte enbart jägarnas sak. Den berör alla i samhället. Och då vill jag betona speciellt de som berörs och bor utanför stora städer! Vargen väcker känslor, starka känslor! Det är vi alla medvetna om. Något som glömts bort på vägen är NÄRHETSPRINCIPEN. Eventuellt inte glömts bort men däremot helt ignorerats. 

Undertecknad önskar att hela Kust Österbotten tar detta med vargen på fullt allvar. Just nu är problemet störst i området öster om Malax, delvis i Malax, definitivt i Närpes men inget ställe går fritt från bekymmer.
Det som var vardag i östra Finland tidigare är nu verklighet här!

Tillsammans kan vi påverka. Det är ingen skillnad på den jägare om betalar sitt jaktkort till Viltcentralen eller den som är med även i Jägarförbundet. Detta berör oss ALLA! Är du fåruppfödare eller sysslar med annan uppfödning av produktionsdjur berör ju detta dig högst konkret!

Alltså är min önskan att hela Kust Österbotten / Svenska Österbotten är med på denna träff i Jurva.
Det som inte berör just dig eller ditt område i dag gör det nog i morgon.

Det är fritt fram att dela dela denna inbjudan vidare.

Mvh

Ola Sandqvist
ordförande för Jägareförbundet Svenska Österbottens  Distrikt

Hjortobservationer

Insamling av vitsvanshjortobservationer börjar – viktigt för alla hjortjägare
En noggrannare stamuppskattning av vitsvanshjorten är en väsentlig faktor i kontrollen av hjortstammen. Från och med denna höst kan jägarna själv anteckna vitsvanshjortobservationer med en ny metod som liknar anteckningen av älgobservationerna. Jägaren ansvarar själv för anteckningen av observationerna. Observationerna går inte via jaktledaren för godkännande.
Metoden testades förra hösten och resultatet var bra. Med den nya metoden vill vi speciellt förbättra kunskapen om vitsvansstammens struktur.
Viltcentralen ordnar korta webinarieutbildningar om hur hjortobservationerna antecknas. Ett svenskspråkigt tillfälle ordnas måndagen 30.8. kl. 18. En inspelning av utbildningen e-postas till alla som har anmält sig. Du kan anmäla dig till utbildningen via länken nedan:
https://register.gotowebinar.com/register/8253696656698444303

I länken nedan finns en kort informationsvideo om hur hjortobservationerna antecknas.
https://www.riistainfo.fi/sv/videor/anteckning-av-vitsvanshjortobservationer/
Givande och bytesrik hjortsäsong!

Stenträskets skjutbana

Träningsbanan i Stenträsket är stängd tillsvidare pga haveri, reparationsarbete pågår och ni kommer att meddelas då banan åter är i funktion.

Reparationen av träningsbanan i Stenträsket ser tyvärr ut att dra ut på tiden på grund av att reservdelarna som är beställda inte har kommit. När reservdelarna finns på plats återstår en hel del skruvande och provkörning av banan innan den kan öppnas.

Det betyder att det är många klubbar som kommer att förlora sina träningskvällar. Några av er har bokat nya kvällar längre fram då banan hoppeligen skall vara i funktion men det finns också möjlighet för er klubbar att boka träningskvällar på Veikars skjutbana.

Som kontaktperson för bokningar till Veikars skjutbana fungerar Birgit Semenoff tel: 050 5662209

Rådjur och vitsvanshjort

Råbock
Vitsvanshind
Vitsvanshind, ostörd